PROJECT COMPLETED

Essex Waste Facility

  • ClientEssex County Council
  • Duration N/A

McGee helps to deliver a new Mechanical and Biological Treatment facility in Basildon

A new Mechanical and Biological Treatment (MBT) facility in Basildon, Essex, is currently being built by The Urbaser Balfour Beatty (UBB) consortium on a 25 acre site.  The facility will be capable of treating up to 417,000 tonnes of municipal waste a year.  The facility will also incorporate a visitor and education centre for the benefit of the wider community.

McGee has been employed as a sub-contractor to Balfour Beatty to carry out all civil and concrete works in constructing the new household waste treatment facility.  Major civil works were involved to facilitate the start of the construction process.

The structural element of the project encompasses the construction of a series of facilities which form and maintain the recycling process line.

Whilst the works were successfully secured in competitive tender, we were actively involved in the final design, coordination and buildability issues both throughout the tender process and construction period.

The waste treatment plant is the first ever constructed by Urbasser/Balfour Beatty in the UK.

Contact Us
Print Page
Print Friendly
Email Page

Services covered

  • Civil Engineering
  • Construction

Market

  • Utilities

Scope of Work

  • Excavation & construction of pile caps & raft foundations
  • Breaking down piles
  • Capping beam construction to contiguous pile walls
  • Bulk excavation of the reception bunkers
  • Basement slab construction
  • Maintenance access corridor base slab & 5m high wall construction
  • Construction of pile bearing & ground bearing floor slabs
  • Construction of structural topping to the floor slabs in the maturation halls
  • Construction of all vertical RC elements columns, walls etc.
  • Suspended floor beams / slabs / ramps to the visitors centre, reception hall, processing hall & bio-filter building
  • Structural topping to the 1st and 2nd floor of the visitors centre