PROJECT COMPLETED

Wilton Way, Hackney

  • ClientThornsett Group PLC
  • Duration N/A

A regeneration project right in the heart of Hackney

This scheme is the result of a desire to regenerate and improve the area behind the Hackney Empire Theatre.

McGee was employed to carry out the demolition of an existing 1960’s office building and theatre block on Wilton Way to make way for a new development of 25 high quality apartments, boasting views towards the City, as well as 3 town houses and space for community activities and cafe associated with the Hackney Empire Theatre.

Today, the new “Chaplin Apartments” sit on top of the new Hackney Empire rehearsal room – named the “Bullion Room” because the Brink’s-Mat gold was reportedly stashed on this site.

The design draws on contextual influences and takes into account the site constraints to arrive at a unique design.

The building was required to meet the Code for Sustainable Homes Level 4. This was achieved by re-engineered, mechanical solutions incorporating the latest technologies, resulting in a – greater than required – 22% carbon reduction.

Through the choice of materials and technologies, the building is full of character and makes a positive enhancement to the area, respecting its setting alongside neighbouring buildings, whilst projecting a contemporary image.

The project was shortlisted for the 2012 Hackney Design Award.

Contact Us
Print Page
Print Friendly
Email Page

Services covered

  • Demolition
  • Civil Engineering
  • Construction

Market

  • Residential

Scope of Work

  • Demolition of the existing 1960’s office building and theatre block on Wilton Way
  • Code for Sustainable Homes Level 4
  • 450 Diameter CFA piles
  • RC Superstructure
  • SFS Infill cladding system
  • Mechanical & Electrical Installation
  • Internal Finishes
  • Testing & Commissioning